Els sistemes tributaris del segle XXI: el Principat d’Andorra
1. Denominació de la línia de recerca doctoral
Els sistemes tributaris del segle XXI:
el Principat d’Andorra
2. Codi/s UNESCO afins a la línia de recerca
DISCIPLINES | SUBDISCIPLINES |
5300: Ciències Econòmiques | 01: Política fiscal i hisenda pública nacional |
5500: Història | 96: Història de l’Economia |
5600: Ciències Jurídiques i Dret | 04: Organització jurídica |
5900: Ciència Política | 06: Política Econòmica |
6300: Sociologia | 03: Sociologia General |
3. Perfil recomanat d’admissió per als candidats/es
Persones interessades en la recerca sobre la política econòmica en general i sobre la política fiscal i la hisenda pública en particular, formades preferentment en les branques de les Ciències Socials i Jurídiques, familiaritzades amb la metodologia de la investigació econòmica i jurídica, amb una competència lingüística de nivell B2 del Marc Europeu de Referència de les Llengües en català, espanyol o anglès, una disponibilitat d’acord amb les exigències del règim doctoral de l’Espai Europeu de l’Ensenyament Superior, i una vinculació que motivi i justifiqui la seva candidatura.
4. Càtedra responsable
Càtedra Max Weber de Ciències Econòmiques i Socials
5. Centre organitzador
Centre d’Estudis Financers i Tributaris
6. Coordinació
Dr. Jordi Altayó
7. Objecte d’estudi
Aquesta línia de recerca doctoral estudia la configuració del sistema tributari del Principat d’Andorra, amb l’objectiu d’analitzar-lo sistemàticament i procedir a identificar els seus elements comuns i els seus perfils de singularització respecte del conjunt dels sistemes tributaris de la Unió Europea.
8. Hipòtesis
La línia de recerca es planteja, com a hipòtesi de conjunt, demostrar que el sistema tributari del Principat d’Andorra presenta una configuració qualitativa homologable als models tributaris europeus actuals, i que els seus trets diferencials es manifesten majoritàriament en la dimensió quantitativa.
9. Durada
3 anys
10. Model analític
Les recerques doctorals d’aquesta línia han d’assumir preceptivament l’estructura analítica següent en el seu Pla de Recerca Doctoral:
- Part Introductòria
- Justificació de la recerca.
- Presentació del cas de recerca doctoral.
- Formulació de la hipòtesi general i de les específiques.
- Primera part
- Conceptualització del sistema tributari com a objecte d’estudi científic.
- Enfocaments i perspectives teòriques aplicades en l’estudi del sistema tributari com a objecte d’estudi científic.
- Metodologia i tècniques per a l’anàlisi del sistema tributari com a objecte d’estudi científic.
- Fonts documentals i bibliogràfiques generals i especialitzades per a l’estudi del sistema tributari com a objecte d’estudi científic.
- Segona part
- Anàlisi descriptiva de l’evolució del sistema tributari andorrà fins la seva actual configuració.
- Anàlisi descriptiva de la definició i règim jurídic del tribut andorrà objecte de l’anàlisi de cas doctoral.
- Anàlisi empírica de l’evolució del tribut andorrà objecte de l’anàlisi de cas doctoral durant el segle XXI.
- Anàlisi comparativa dels resultats del tribut andorrà objecte de l’anàlisi de cas doctoral en relació al conjunt europeu.
- Tercera part
- Anàlisi conclusiva sobre l’impacte del tribut andorrà objecte de l’anàlisi de cas doctoral per a la Hisenda andorrana.
- Anàlisi conclusiva sobre l’impacte del tribut andorrà objecte de l’anàlisi de cas doctoral en relació amb els altres tributs andorrans estudiats per la línia de recerca doctoral.
- Quarta part
- Fonts bibliogràfiques generals i especialitzades emprades en la recerca.
- Fonts documentals específiques emprades en la recerca.
11. Opcions de recerca doctoral
Inicialment, les persones admeses en aquesta línia de recerca doctoral podran escollir com a cas d’estudi una universitat o estudi general entre les següents opcions:
- Tributació de les persones físiques
- Tributació de les societats mercantils
- Tributació per radicació de les activitats econòmiques
- Tributació de la propietat immobiliària
- Tributació general indirecta
- Tributació de les transmissions patrimonials immobiliàries i de llurs plusvàlues
- Tributació especial
La Coordinació de línia de recerca doctoral adjudicarà els casos per ordre d’admissió dels doctorand/es i tenint en compte l’interès o la vinculació acreditada amb un o altre tribut.
12. Formació especialitzada
D’acord amb les normes que regeixen el Programa de Doctorat, la línia de recerca organitza l’activitat formativa especialitzada corresponent, que els doctorand/es han de realitzar durant el primer any del programa en modalitat on line.
La formació especialitzada permet als doctorands/es disposar un coneixement previ de tots els elements teòrics i metodològics necessaris per a dur a terme la seva recerca, i s’ordena en les 7 unitats de continguts següents:
- La construcció de l’objecte d’estudi.
- Els enfocaments teòrics sobre l’objecte d’estudi.
- La metodologia i les tècniques de recerca.
- Les fonts d’informació i documentació per a la recerca.
- La hipòtesi de la recerca.
- L’àmbit i l’abast de la recerca.
- Estructura de la recerca.
13. Convocatòries científiques
La Coordinació de la línia de recerca convoca anualment unes Jornades científiques per a presentar i debatre sobre les qüestions teòriques i metodològiques que afecten l’objecte d’estudi de la línia. Aquestes jornades són obertes a tots els doctorands/es i als investigadors que treballen sobre el mateix àmbit científic, els quals poden presentar els seus treballs i participar en els debats que es generin.
Així mateix, els doctorands/es poden assistir als actes públics d’avaluació de la recerca doctoral realitzada d’altres doctorands/es, que convoca la Coordinació del Programa de Doctorat al finalitzar el segon any del programa.
Per altra part, els doctorands/es poden participar dels actes públics que organitza l’Escola de Doctorat J. H. Newman, com són les presentacions de publicacions o de projectes, les conferències i debats, etc.
Complementàriament, la Coordinació de la línia de recerca informa als doctorands/es de les convocatòries que sobre l’objecte de l’estudi o camps afins realitzen altres entitats científiques i acadèmiques, per tal que en tinguin coneixement i puguin presentar, si s’escau, els treballs realitzats durant la seva recerca.
14. Publicacions científiques
La Coordinació de la línia de recerca comunica als doctorands/es la relació de les publicacions periòdiques especialitzades en l’objecte d’estudi o camps afins a les quals han d’adreçar les seves propostes de publicacions dels treballs realitzats durant la seva recerca doctoral.
15. Idiomes de treball
Català / English / Español
16. Informació complementària
Contacte: lrd.03.tri@euniv.eu
Normativa del Doctorat: https://euniv.eu/universitat/normativa/