El Comú de Sant Julià de Lòria, la euniv, la UDA i la Carlemany constitueixen l’Associació Sant Julià de Lòria Campus Universitari (ACU).

Assistents a l’acte celebrat a la Sala de Plens de la Casa Comú de Sant Julià de Lòria

El Comú de Sant Julià de Lòria, la Universitat Europea, la Universitat Andorrana i la Universitat Carlemany han constituït aquest dijous al migdia l’Associació Sant Julià de Lòria Campus Universitari (ACU). Aquesta associació neix gràcies a l’aposta per part de la corporació, el suport del Govern a la implicació de les institucions universitàries per consolidar Sant Julià de Lòria com a parròquia de referència en l`àmbit de la formació superior.

Sant Julià de Lòria és una població amb forta presència d’institucions universitàries i d’estudis superiors: Ministeri d’educació, Universitat Europea, Universitat Carlemany, Universitat d’Andorra, Institut d’Estudis Andorrans, Centre de formació professional, l’Escola d’aviació, etc. I la presència d’aquestes institucions influeix de forma important en l’economia i la cultura de la parròquia.

Amb dades del 2020-2021 la formació universitària i superior va moure un volum de prop dels 3.200 alumnes, dels quals un 58% eren alumnes presencials i un 42% alumnes virtuals.

Contràriament al que pot semblar, el percentatge d’alumnat virtual és de gran importància per la parròquia ja que les universitats virtuals, a través del seu cos docent, les juntes acadèmiques, els actes de doctorats, les ponències i altres esdeveniments relacionats amb el seu funcionament acadèmic, tenen una influència molt positiva en l’economia de la parròquia. Per aquest motiu s’ha creat aquest òrgan representatiu que té el suport del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

Durant l’acte, celebrat a Casa Comuna després que el ple del Comú aprovés per unanimitat la iniciativa en una sessió extraordinària celebrada aquest mateix matí a les 10 hores, el cònsol major i president de l’ACU, Josep Majoral ha recordat unes paraules pronunciades en l’obertura del curs de l’UdA a l’octubre de l’any passat en què va dir que “compto amb tots vostès per fer-ho possible”, en referència a tots els projectes vinculats al creixement de la parròquia de la mà de l’educació.

Majoral ha continuat dient que “avui un d’ells [projecte] ja és una realitat. I si em permeten, compto amb tots vostès per possibilitar la resta. Junts podem anar superant etapes i escriure una bella pàgina que les generacions que ens prendran el relleu de ben segur recordaran”.

De la seva banda el rector de la Universitat Europea, Antoni Noguero que ha dit que “posem la primera pedra per potenciar el Comú en l’àmbit universitari, així com també el científic i el tecnològic. Ens sembla una iniciativa ideal per mostrar als veïns i veïns de Sant Julià la potencialitat que té pel territori les activitats que durem a terme”.

També, el rector de l’UdA, Miquel Nicolau, ha destacat que “l’ensenyament superior i la recerca són la millor aposta per aportar solucions als reptes presents i del futur i per millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.


En representació de la Universitat Carlemany ha intervingut el secretari general, Andreu Bellot que ha posat en valor que “la col·laboració entre les universitats andorranes contribuirà a que Andorra, y en concret Sant Julià de Lòria, pugui ser reconegut com un hub de coneixement que atén a les noves necessitats de l’entorn alineades amb la sostenibilitat”.

UNA IMATGE CORPORATIVA PRÒPIA

Des de l’ACU s’aposta perquè Sant Julià de Lòria esdevingui el paraigües dels conceptes universitat, ciència i tecnologia que tenen una estreta vinculació entre ells i que han de ser el motor de la població a mig/llar termini per impulsar empreses i talent en àmbits relacionats amb la ciència i la tecnologia.

El logotip està enfocat per transmetre els conceptes de cohesió entre les tres potes: universitat, ciència i tecnologia. Utilitzant el color plata en referència al material noble en contrast amb el color negre per donar una lectura científica en essència i tecnològica en aplicació.